Rysk plan på strategisk bombare

2012-06-11 14:11  
Tu-160 Blackjack Foto: Tupolev

Ett nytt femte generationens bombplan behöver utvecklas i Ryssland anser premiärminister Dmitrij Medvedev.

Medvedev uttalade sig i helgen sedan frågan om ersättare för det tidigare strategiska bombflyget hade tagits upp i parlamentet tidigare i veckan, rapporterar nyhetstjänsten Ria Novosti.

- Vid sidan om utvecklingen av ett femte generationens jaktplan har vi även planer på ett avancerat långdistansplan. Jag pratar om ett strategiskt bombplan, sa Medvedev.

Det håller inte längre att modernisera och underhålla det existerande bombflyget, tillade han.

Vice premiärminister Dmitry Rogozin sa tidigare under veckan att med de nya missillsystem som byggs upp runt om i världen så går det inte längre att förlita sig på att det gamla strategiska bombflyget ska kunna slå till mot fientliga mål.

Ryssland tar för närvarande fram ett femte generationens jaktplan under projekt Pak-Fa. Arbetet leds av flygplansbyggaren Sukhoi.

Ryssland har tidigare meddelat att landet tänker ha ett nytt bombplan klart till 2025. Den nya generationen bombplan ska ersätta modeller som Tu- 95, Tu-160 och Tu-22M3.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt