Regeringen vill ge bonus till klimatvänliga bilar

2017-03-24 08:03  
Foto: Göran Billeson / IBL Bildbyrå

Regeringens förslag för att premiera mer klimatvänliga bilar innebär en skatteväxling där bilar som har höga utsläpp ska betala mer skatt, och en bonus betalas ut till bilar med låga utsläpp.

Förslaget är ett så kallat bonus malus-system som kan ersätta supermiljöbilspremien och gälla för nya bilar från den 1 juli 2018, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Förslaget innebär att bilar med höga utsläpp ska betala mer skatt och att pengarna går till de som har bilar med låga eller inga utsläpp.

– Det kommer att vara en tydlig skillnad vilken bil du väljer. Där du, om du väljer en bra bil, får en tydlig bonus. Högsta bonus kommer att vara 45 000. Om du väljer en bil med höga utsläpp kommer du få betala en malus i form av ökad fordonsskatt. Vi har också lagt till en knäck så de allra värsta bilarna kommer att få en ordentlig malus, säger miljöminister Karolina Skog (MP), till Ekot.

Den statliga utredningen som för nästan ett år sedan lade fram förslaget om bonus malus fick kritik från flera håll, och regeringen föreslår nu att maxsumman för bonusen ska ligga betydligt lägre än i utredarens förslag.

Förslaget läggs ut på remiss, och det är svårt att veta vilka skatteintäkter eller kostnader åtgärden kommer att innebära i praktiken.

– Det är inte lätt att förutse. Inte minst för att vi också har förändringar på EU-nivå. Den sammantagna effekten är svår att förutse. Men vi kan säga att vi går från en supermiljöbilpremie som är dyr, som har dålig klimatstyrning, till en bonus-malus som kommer ha tydlig klimatstyrning och som inte kommer kosta skattebetalarna någonting alls, säger miljöminister Karolina Skog.

Läs mer:

Läs mer: Bensinbolag ska blanda i mer biodrivmedel

Mer om: Utsläpp Fordon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt