Fordon

Råvarubrist och halvledarbrist – biltillverkarna förlorar miljarder

Volvo Cars är en av många fordonstillverkare som har tvingats pausa produktionen tillfälligt på grund av komponentbrist. På bilden syns industrirobotar i motorfabriken i Skövde. Foto: Adam Ihse/TT

Fordonstillverkare i världen kan förlora sammanlagt 210 miljarder dollar, motsvarande drygt 1 800 miljarder kronor, under 2021 till följd av störningar i försörjningskedjor, skriver Automotive News.

Publicerad

Sammantaget innebär det en minskad produktion på runt 7,7 miljoner fordon, enligt tidningen.

Siffran är framräknad av konsultbolaget Alixpartners, och innebär en fördubbling jämfört med prognosen från tidigare i år.

Bristen på halvledarkomponenter är bara en del av problemet, enligt Alixpartners. Fordonstillverkarna har även svårt att hålla uppe produktionen till följd av ökade priser på stål och plastharts.

Halvledarbrist kan pågå i flera år

Bristen på halvledare har på sistone förvärrats av nedstängningar i Malaysia, till följd av ökad spridning av coronaviruset. Fordonstillverkare bedömer att bristen kan pågå i flera år, skriver tidningen.

Flera fordonstillverkare, bland annat svenska AB Volvo, Volvo Cars och Scania, har under året tvingats pausa produktionen tillfälligt till följd av halvledarbristen.