Polestar ska utmana Tesla: ”Blir en konkurrent”

2017-10-18 09:57  

Polestar 1 är den enda av sitt slag, men ”tvåan” ska bli en massprodukt. Det avslöjade vd:n, Thomas Ingenlath, vid premiären av Volvos nya prestandamärke. "Polestar kommer att vara en ledstjärna", säger han.

I somras avslöjades det att Volvos ”trimfirma” Polestar skulle bli ett eget prestandaelbilsmärke. Under tisdagen skedde lanseringen i Shanghai, och förutom att visa upp en modell – samt avslöja att man ska bygga fabrik i Kina – gav man en tydlig fingervisning om vart märket är på väg.

– Första halvåret 2019 börjar produktionen av Polestar 1. Den rena elbilen Polestar 2 visas andra halvan 2019, och 2021 presenteras Polestar 3 – en aerodynamisk suv baserad på nästa generations SPA, säger Thomas Ingenlath.

Volvo har sedan tidigare sagt att ”de” ska lansera en batterielektrisk bil baserad på CMA 2019. Nu visar det sig att den bilen inte kommer att ha järnmärket i grillen, utan polstjärnan på huven. Men inte bara det, Polestar avslöjar att bilen kommer ta sikte på Tesla.

– Polestar 2 blir en konkurrent till Tesla Model 3, slår Ingenlath fast.

Läs mer:

Läs mer: Polestar – en svensk bilstjärna tänds i Kina

På scenen vid lanseringen stod två prototyp-bilar av Polestar 1. Och även om man ännu inte hunnit vare sig bygga egen fabrik, eller fått ut ”Ettan” på gatan, säger Ingenlath att man kommit långt i utvecklingen av de andra bilarna.

Polestar 2 ska vara i konstruktionsfasen och Polestar 3 befinner sig i designslutskedet. Den sistnämnda beskrivs som en ”BEV i suv-stil, för att skapa ett modernt uttryck av elektrifierad prestanda och kördynamik.

När det gäller volymer så ska den första bilen ha en årlig produktion på runt 500 bilar. Bil nr 2 ska ”massproduceras” och trean hamnar mitt emellan de båda vad gäller volym och pris.

Att vara en del av Volvo Car Group möjliggör för Polestar att designa, utveckla och skapa bilar genom att nyttja processen hos ett väletablerat bilföretag, men samtidigt tillåta oss att experimentera med ny teknik i lägre bilvolymer utanför vanliga bilsegment. Denna utvecklingshastighet innebär att vi samtidigt som vi tillkännager framtiden för företaget kan bekräfta att en portfölj på tre Polestar-bilar kommer att finnas till försäljning inom fyra år, säger Thomas Ingenlath.

Felix Björklund

Mer om: Polestar Tesla

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt