Nya el-pråmen har utbytbara batterier

2021-09-16 14:42  

Nu har Nederländerna fått sin första eldrivna kanalpråm för gods. Den förvarar sina utbytbara batterier i en container ombord.

Uppdatering

Den första transporten kördes för inhemska Heineken – och öltillverkaren har för avsikt att pråmen Alphenaar ska göra dagliga turer mellan bryggeriet i Moerdijk och Rotterdams hamn. Det rapporterar Electrek.

Den eldrivna pråmen är avsedd för Nederländernas inre vattenvägar, som i dag hanterar mer än en tredjedel av regionens godstransporter. Bakom konverteringen står Zero Emission Services i Rotterdam. De erbjuder farkosten i utförande från 500- till 1 000 kW och ett batteripack på 2 000 kWh som ger en körtid på 2-4 timmar beroende på last. Det motsvarar en sträcka på 60–120 km. 

Läs mer: Svenska katamaranen ska köra dig till jobbet i 30 knop

Räckviddsångest ska dock inte behöva vara en faktor, för batterierna förvaras i en container på däck som enkelt kan bytas ut. Lösningen är framtagen av finska Wärtsilä och deras fulladdade containrar ska vänta vid laddterminaler som givetvis levererar grön el. Ett  batteribyte tar 15 minuter medan ett tomt batteripack laddas på 2,5 timmar. Terminalerna ska också kunna agera energilager och bidra till att stabilisera nätet. 

Tanken är att företagen som kör pråmarna hyr batterierna och betalar per användning, tillsammans med kostnaden för elen. ZES öppnar också för möjligheten att containrarna i framtiden kan erbjuda vätgas.

Under 2021 ska ytterligare fem pråmar konverteras, enligt planen. Tilll 2030 ska 150 eldrivna pråmar trafikera kanalerna i landet.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt