Fordon

Nu ska fyra biljättar sälja samma modell

Här är bilmodellen som flera tillverkare ska börja sälja. Foto: Navigator84

Kina kommer straffa de som bygger traditionella bilar, och premiera elektrifiering. För att undvika böter planerar Mitsubishi, Toyota, Honda och Fiat/Chrysler att sälja samma bilmodell, men med olika namn.

Publicerad

Kina är den globala ledaren inom tillverkning och försäljning av elbilar, förra året producerades och såldes cirka 770 000 exemplar i landet. Med världens största bilmarknad skärper man nu miljökraven. Tillverkning av elbilar kommer att premieras – medan de bolag som fortsatt lever på bränsledrivna fordon förvärvar negativa krediter. De hotas med böter eller tvingas köpa positiva krediter från andra företag – alternativt minska den egna tillverkningen av fordon med förbränningsmotorer.

Nu har fyra stora biltillverkare tagit fram en något annorlunda lösning för att möta nya kraven, Mitsubishi, Toyota, Honda och Fiat/Chrysler planerar att sälja samma bil. GS4 är en modell utvecklad av Guangzhou Automobile Group. Varje bilmärke kommer ha sitt emblem på bakluckan, men i övrigt är fordonen identiska till utseendet. Det är inte helt vanligt i en bransch där design vanligtvis är en av nycklarna till framgång.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här