Nasas rymdfarkost har nått Mars

2014-09-22 08:20  
Efter en färd på tio månader nådde Nasas rymdfarkost Maven planeten Mars. Foto: Nasa

TEKNIKSVEPET. Nasas rymdfarkost har nått Mars och robotstyrda godsfartyg spås bli verklighet inom 20 år. Här är ett urval av de senaste tekniknyheterna.

Efter en färd på tio månader nådde Nasas rymdfarkost Maven planeten Mars under söndagen och lade sig i omloppsbana. Uppdraget är att utforska Mars övre atmosfär för att bland annat få mer kunskap om klimatförändringar där. Enligt Nasa är syftet också att samla information inför en potentiell expedition där människor skickas till Mars omkring år 2030.

Gizmag rapporterar om EU-projektet Munin, som undersöker möjligheterna med robotstyrda godsfartyg. Projektet koordineras i Sverige och finansiären Sintef tror att 200 meter långa robotfartyg kan bli verklighet inom 20 års tid.

Apple har valts till Storbritanniens coolaste varumärke för tredje året i rad, berättar The Telegraph. Tvåa blev Aston Martin och Nike kom trea.

Ubergizmo skriver om ett betonghus i formen av en snäcka, där energi ska utvinnas från tidvattnets rörelser när det leds in innanför husets yttre skal.

Linda Nohrstedt

Mer om: Nasa Tekniksvepet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt