Musk straffas efter twitter-incident – tvingas bort som ordförande

2018-10-01 08:59  
Foto: AP Photo/Chris Carlson/TT

Efter att Elon Musk twittrade ut sina tankar om att ta Tesla från börsen, reagerade amerikanska myndigheter med att stämma bolaget.

Teslas vd Elon Musk twittrande av marknadspåverkande information tvingade honom till slut till en uppgörelse med amerikanska myndigheter.

Men att Musk nu måste lämna posten som styrelseordförande kan innebära ett stabilare ledarskap för Tesla, enligt en analytiker.

Läs mer: Elon Musks Twitter-chock – ta Tesla från börsen

Elon Musks uppgörelse med den amerikanska finansinspektionen (SEC) innebär att han får stanna kvar som vd men ska betala 20 miljoner dollar i böter och lämna ordförandeposten i företaget i minst tre år. Tesla ska betala lika mycket samt utse två oberoende ledamöter i styrelsen.

SEC har stämt Musk för värdepappersbedrägeri efter att han den 7 augusti skrev på sitt Twitterkonto, med fler än 22 miljoner följare, att han övervägde att privatisera elbilstillverkaren och ta företaget från börsen.

Musk meddelade senare att han ändrat sig. Enligt finansinspektionen var uppgifterna på Twitter "falska och vilseledande" och "skapade märkbar förvirring och marknadsstörning för Teslaaktien och skadade investerare".

Uppgörelsen måste fortfarande godkännas av domstolen.

Luttrade

Martin Sköld, docent vid Handelshögskolan i Stockholm, anser att det är svårt att spekulera i hur Tesla kommer att påverkas av uppgörelsen. Men han konstaterar att företaget är luttrat.

– Det är klart att Elon Musk och hans person är väldigt viktig för företaget, och starkt förknippat med honom som den entreprenör han är. Samtidigt har han också gjort sig känd för att göra löften och utfästelser som relativt sällan infrias, säger han.

Läs mer: Elon Musk tillbakavisar bedrägerianklagelser

Sköld beskriver Musk som en superentreprenör som alltid hittar vägar framåt, och att denna egenskap har charmat omgivningen. Även om det är för tidigt att säga något om framtiden kanske detta kan innebära en annan typ av ledarskap.

– Det är förstås ett ansvar att ha denna position. Det vore positivt för Tesla om någon annan kunde ge sig in och agera mer stabilt och långsiktigt, säger Sköld.

"Nedstämd och besviken"

SEC lämnade in stämningen efter börsens stängning på torsdagen, och Elon Musk tillbakavisade kort därpå anklagelserna. Han sade att SEC:s "orättfärdiga handlande gör mig mycket nedstämd och besviken".

Läs mer: Tårfylld Elon Musk: jag jobbar 120 timmar i veckan

Teslas ledning och styrelse ställde sig bakom Musk och sade att de "har fullt förtroende för Elon, hans integritet och hans ledarskap".

Mer om: Elon Musk Tesla

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt