MP vill ge SJ ensamrätt på snabbtåg

2016-05-24 08:13  
Svensk version av höghastighetståg behöver inte bli så dyrt, menar KTH-forskare. Foto: Alamy

Miljöpartiet vill att det statliga järnvägsbolaget SJ ska få ensamrätt att använda de nya höghastighetsbanorna för tåg på sträckorna Stockholm–Göteborg och Stockholm–Malmö.

Ensamrätten för snabbtågen ska gälla i 15 år, enligt förslaget som ingår i partiets nya tågpolitik som presenteras i dag, rapporterar SVT Nyheter.

Miljöpartiet vill också hindra staten från att göra vinstuttag ur SJ framöver eftersom järnvägsbolaget behöver pengarna till att köpa in nya tåg. I fjol tog staten ut en vinstutdelning från SJ på 1,7 miljarder kronor.

Karin Svensson Smith (MP), ordförande i riksdagens trafikutskott, förklarar att partiets förslag inte har förankrats hos regeringspartnern Socialdemokraterna.

– Att sitta i regeringen är inte att få precis vad man vill, och vi kan inte få mer än vad vår väljarandel motsvarar, säger hon till SVT Nyheter.

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt