Motorcykeln som balanserar själv

2012-05-30 15:19  

En elektrisk motorcykel med full kaross som balanserar själv även när den står still. Det är vad amerikanska Lit Motors satsar på. Prototypen är redan klar.

Grundidén är att skapa en motorcykel som är lika säker som en bil. Med full kaross, krockkuddar och annan säkerhetsutrustning kan det tvåhjuliga fordonet C1 från Kaliforneinbaserade Lit Motors möjligen klara det.

C1 beskrivs ingående av Wired.com som fått göra en liten testtur av en protoytp (video här).

Det tekniskt mest spektakulära är förmågan att balansera själv. Två kraftfulla gyron finns monterade under förarstolen och håller koll på balansen med hjälp av datorstyrning.

När Wired testar fordonet går gyrona inte på fullt varv och har därför en begränsad stabiliserande effekt – testföraren måste sitta rakt upp och relativt stilla. Men den klarar att stå upprätt även stillastående.

I det färdiga fordonet ska gyrona ha ett sammanlagt moment på maximalt över 1700 Newtonmeter, vilket ska räcka för att hålla balansen i alla situationer. Enligt Lit Motors ska det krävas en mindre elefant för att putta omkull fordonet.

Den färdiga tvåhjulingen är beräknad att börja säljas 2014. Den ska då ha en motor på 110 hästkrafter, vikt omkring 400 kg, toppfart närmare 200 km/h och en räckvidd på 35 mil. Laddningen ska ta omkring fyra timmar med 220 volt.

Lit Motors räknar med ett pris på 24 000 dollar, motsvarande omkring 150 000 kronor.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt