Luftskepp fraktar malm i Sibirien

2014-03-10 10:57  
Aeroscraft ML868 ska få en lastförmåga på 250 ton. Foto: Aeros

Gruvföretaget Amur har skrivit en avsiktsförklaring med luftskeppsföretaget Aeros om två zeppelinare för att frakta malm i Sibirien.

Det Londonbaserade gruvföretaget väntar på tillstånd att utvinna 650000 ton nickel och 180000 ton koppar i Kun-Manie i en avlägsen del av Sibirien.

Dit finns inga vägar, och Amur tänker sig att spara in kostnaden för 320 km väg genom att i stället använda luftskepp för malmtransporterna. Man räknar med att spara 40 procent av anläggningskostnaderna med luftskeppsalternativet.

Amur för diskussioner med Aeros chef Igor Pasternak, som driver sitt företag Aeros i USA. Förra året uppmärksammades hans företag sedan taget på en hangar i Kalifornien rasat in och delvis förstört ett luftskepp som används för tester.

Tanken är att luftskeppen, som kallas Aeroscraft, dels ska frakta gruvutrustning till gruvområdet, dels frakta malm till en omlastningsstation för järnvägstransporter. Lyftkapaciteten anges till 250 ton.

Liknande tankegångar fanns kring det tyska projektet Cargolifter, ett företag som bildades 1996 för att frakta tunga industriprodukter i väglöst land. Projektet havererade 2002, när endast några mindre prototyper byggts samt en gigantisk hangar utanför Berlin. Byggnaden används idag som upplevelsepark.

Se provflygning av en prototyp från Aeros i sptember 2013.

<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/t2clnsFvFOs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Håkan Abrahamson

Mer om: Luftskepp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt