Kustbevakningen räddade över 8 000 flyktingar

2016-01-11 14:49  

Kustbevakningen räddade 8 140 flyktingar i Medelhavet under fjolåret.

Kenneth Neijnes, chef för den svenska kustbevakningens räddningsoperationer på Medelhavet, avslöjade på Folk och försvars rikskonferens i Sälen på söndagen att man under 2015 räddade 8140 personer från båtar i dåligt skick eller direkt ur vågorna på Medelhavet. Ett 40-tal flyktingsmugglare kunde samtidigt gripas i samband med sjöräddningsuppdragen.

Det är nya siffror. Under den första insatsen som pågick mellan den 1 juni- 31 augusti och hette Operation Triton hjälpte Kustbevakningen 5 295 personer på Medelhavet, med hjälp av ett större kustbevakningsfartyg.

Läs mer:

Läs mer: Kustbevakningen: Vi välkomnar ny teknik

Sedan den 1 oktober har en av myndighetens utsjöribbåtar varit placerad i sundet mellan Grekland och Turkiet. Två besättningar på tre man har turats om att hjälpa migranterna ute på havet. Likaså har en grekisk sambandsman funnits ombord. De har tillsammans räddat 2845 personer fram till den sista december i fjol. Som mest har fartyget - avsett för max 58 personer - haft 72 personer ombord.

– Det här övergår helt våra förväntningar och förhoppningar, säger Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningen.

De senare insatsen, i fjol kallad Operation Poseidon, fortsätter nu för svensk del fram till den 31 mars fast under beteckningen Rabit, uppger han.

Sjöräddningsarbetet finansieras av EU:s gränsbevakningsbyrå Frontex.

Läs mer:

Läs mer: Ny algoritm kan rädda fler på sjön

  

    

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt