Kraftfull elmotor för flygplan

2015-03-31 10:56  
Frank Anton (t.v.) tillsammans med forskare vid Siemens har utvecklat den lätta elmotorn för flygplansdrift. Foto: Siemens

Siemens har utvecklat en elmotor för flygplansdrift som ger 260 kW men endast väger 50 kg.

Motorn är tänkt att användas i flygplan upp till två ton. Tack vare ny simuleringsteknik och en avancerad lättviktskonstruktion har man lyckats nå ett vikt-effektförhållande på 5 kW per kg.

Siemens påpekar i ett pressmeddelande att detta förhållande när det gäller elmotorer för industribruk är under 1 kW per kg, och när det gäller motorer för elbilar ca 2 kW per kg.

Effekten nås vid varvtal kring 2500 rpm, vilket gör att motorn kan driva en propeller direkt utan växellåda.

- Den här innovationen innebär att det blir möjligt att tillverka elhybridplan med fyra eller fler säten, säger Frank Anton, chef för avdelningen eAircraft vid Siemens.

Motorn ska testas i flygplan senare under 2015.

I ett nästa steg ska forskarna öka effekten och är övertygade att elhybriddrivning kan bli verklighet för flygplan i klassen upp till 100 passagerare i en överskådlig framtid.
Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Håkan Abrahamson

Mer om: Flygplan Elmotor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt