FORDON

Konsumentverket stoppar populär cykelhjälm

Konsumentverket sätter tillfälligt stopp för försäljning av cykelhjälmen Hövding 3 i Sverige. Arkivbild.
Konsumentverket sätter tillfälligt stopp för försäljning av cykelhjälmen Hövding 3 i Sverige. Arkivbild.

Konsumentverket har beslutat att införa ett tillfälligt förbud av cykelhjälmen Hövding 3 i Sverige, rapporterar SVT Nyheter.

Publicerad

Bakgrunden till beslutet är att hjälmen, som blåser upp sig till en skyddande airbag i händelse av krock, inte uppfyller gällande krav, enligt myndigheten.

”Det är exempelvis inte visat att utrustningen aktiveras och ger en tillräcklig stötabsorption vid fordonshastighet överstigande 20 km/h. Vid EU-typkontrollen har skyddets funktion vid fordonshastighet överstigande 20 km/h inte provats alls”, skriver Konsumentverket i sitt beslut enligt SVT.

Förbud mot Hövding 3

Förbudet införs omedelbart och gäller till dess att myndigheten beslutar något annat. Om Hövding bryter mot förbudet riskerar företaget ett vite på 3 miljoner kronor.

Konsumentverket inledde en granskning av hjälmen sedan problem med den uppmärksammats i media och flera anmälningar från allmänheten inkommit till myndigheten.

Förra sommaren tog Folksam bort sin rekommendation av hjälmen sedan krocktester visat att Hövding inte skyddar cyklisten vid krock med en bil som kör i 40 km/h.