Kinesisk rymdstation störtar mot jorden

2016-09-21 10:36  
Tiangong-1 i närbild. Foto: HAP/Quirky China News/REX / All Over Press

Rymdstationen Tiangong-1 befinner sig på kollisionskurs med jorden. Någon gång nästa år beräknas stationen falla in i jordens atmosfär.

Kinas första bemannade rymdstation, Tiangong-1, har kommit ur kurs och väntas falla in i jordatmosfären under den andra halvan av 2017, uppger den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Läs mer: Kinesisk ”gudomlig farkost” uppskjuten

– Utifrån våra beräkningar och analyser kommer de flesta delarna av rymdlabbet att brinna upp under fallet, säger Wu Ping, chef för Kinas bemannade rymdingenjörsmyndighet, under en presskonferens.

Tiangong-1 kom i bruk 2011 och har fungerat som bemannat rymdlaboratorium, men även använts för experiment med dockningar i rymden. Kinas första kvinnliga taikonauter (som Kina kallar sina rymdfarare), Liu Yang och Wang Yaping, utförde båda uppdrag ombord på Tiangong-1.

Läs mer: Första kinesiskan nu i rymden

Stationen har, med Wu Pings ord, nu "på ett utförligt sätt slutfört sitt historiska uppdrag".

Förlusten av Tiangong-1 kan emellertid ses som en prestigeförlust för Kina. Enligt sajten space.com varnade en amatörastronom för att rymdstationen lämnat sin avsedda omloppsbana runt jorden redan tidigt i somras. Men inte förrän nu har kinesiska myndigheter bekräftat att man förlorat kontrollen över stationen.

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL