Kinesisk rymdstation störtar mot jorden

2016-09-21 10:36  
Tiangong-1 i närbild. Foto: HAP/Quirky China News/REX / All Over Press

Rymdstationen Tiangong-1 befinner sig på kollisionskurs med jorden. Någon gång nästa år beräknas stationen falla in i jordens atmosfär.

Kinas första bemannade rymdstation, Tiangong-1, har kommit ur kurs och väntas falla in i jordatmosfären under den andra halvan av 2017, uppger den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Läs mer:

Läs mer: Kinesisk ”gudomlig farkost” uppskjuten

– Utifrån våra beräkningar och analyser kommer de flesta delarna av rymdlabbet att brinna upp under fallet, säger Wu Ping, chef för Kinas bemannade rymdingenjörsmyndighet, under en presskonferens.

Tiangong-1 kom i bruk 2011 och har fungerat som bemannat rymdlaboratorium, men även använts för experiment med dockningar i rymden. Kinas första kvinnliga taikonauter (som Kina kallar sina rymdfarare), Liu Yang och Wang Yaping, utförde båda uppdrag ombord på Tiangong-1.

Läs mer:

Läs mer: Första kinesiskan nu i rymden

Stationen har, med Wu Pings ord, nu "på ett utförligt sätt slutfört sitt historiska uppdrag".

Förlusten av Tiangong-1 kan emellertid ses som en prestigeförlust för Kina. Enligt sajten space.com varnade en amatörastronom för att rymdstationen lämnat sin avsedda omloppsbana runt jorden redan tidigt i somras. Men inte förrän nu har kinesiska myndigheter bekräftat att man förlorat kontrollen över stationen.

 

Mer om: Rymden Kina

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt