Kinas nya bombplan har det bästa av två världar

2018-04-13 06:00  

Kinesiska forskare arbetar med teknik som kan avslöja fiendens stealth-flygplan. Därför kombinerar landets nya bombare JH-XX det bästa av två världar.

Frågor och svar om Ny Teknik Premium 

Kinas tyngsta flygtidskrift har publicerat en rendering av nästa generations bombplan. Omslaget till Aviation Knowledge Magazine pryddes nyligen av den tvåmotoriga modellen känd som JH-XX. Och med tidningens starka band till flygvapnet handlar det förmodligen inte om en Photoshop-fantasi skapad av en kreativ redaktör.

Enligt Popular Mechanics hävdar flygexperter att två designfilosofier nu slåss om utrymmet i Kinas framtida flygvapen. En konkurrent till JH-XX är H20, en flygande vinge som mer liknar USA:s B-2 och B-21-bombare.

H20:s konstruktion ska ge maximal stealth-kapacitet. JH-XX är en mer konventionell konstruktion vars design antyder att vissa stealth-egenskaper kompletteras med överljudskapacitet.

Kan vara i luften 2025

Redan den platta profilen ger JH-XX en liten radarsignatur. Inga vapensystem eller bränsletankar sitter exteriört. Luftintagen har en taggig design, vilket försvårar upptäckt, och de är placerade ovanpå planet för att undvika radar som kommer underifrån. Detta tyder på att modellen är avsedd för att operera på hög höjd.

Utblåsen är gömda långt inne i flygkroppen, och döljs dessutom av stabilisatorerna. Det hindrar upptäckt med ir-radar och målsökande missiler som använder infraröd teknik.

Läs mer: Kina kan ha fått tillgång till svensk militärteknik

Enligt Pentagon kan Kinas nya bombplan vara i luften tidigast 2025. Det ska ersätta dagens Xian H-6, en bombare har som varit i produktion sedan 1950-talet. Den ålderstigna modellen kan inte bära kärnvapen, vilket ersättare kommer klara av. Nu är frågan – innebär publiceringen i Aviation Knowledge Magazine att JH-XX har vunnit striden? Eller är Kina osäkra på stealth-tekniken och vill undvika att lägga alla ägg i samma korg?

Förra året rapporterade South China Morning Post att kinesiska forskare jobbar på ett system baserat på kvantsammanflätning, som kan upptäcka och följa stealth-flygplan.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt