Jöran Hägglund om Saab: - Affären är långtifrån klar

2009-08-18 13:09  
Statssekreterare Jöran Hägglund redde ut begreppen i Saab-affären vid en presskonferens på tisdagen. Foto: Lars Anders Karlberg

- Det är ett stort arbete kvar att göra innan Saab-affären är i hamn, sade statssekreterare Jöran Hägglund på en presskonferens på onsdagen.

- Det är bra att ägarfrågan för Saab nu klarnar. Men ännu återstår flera steg innan det är klart.

Det sade Jöran Hägglund som en kommentar till de rykten som cirkulerat under tisdagskvällen och onsdagen om att affären mellan GM och Koenigsegg Group i praktiken är klar.

Jöran Hägglund hade kallat till presskonferens vid lunchtid på tisdagen för att klargöra regeringens roll i Saab-affären.

Han preciserade fyra återstående steg innan affären är i hamn och den svenska regeringen kan fatta beslut om lånegarantier.

1. Koenigsegg Groupska tillföra ytterligare betydande kapital till Saab.

2. Koenigsegg Groupska förhandla om lån med Europeiska Investeringsbanken EIB.

3. Koenigsegg Groupska komma överens med Riksgälden om villkoren för eventuella statliga kreditgarantier för EIB-lånet.

4. EU-kommissionenska godkänna eventuella statliga garantier. Garantierna får inte uppfattas som subventioner.

- När allt detta är klart kan Koenigsegg Group komma tillbaka till regeringen och prata lånegarantier, sade Jöran Hägglund på presskonferensen.

Han duckade för alla frågor om hur mycket kapital som Saab behöver för att komma på rät köl.

Han ville inte heller ge några detaljer i det avtal som tecknats mellan GM och Koenigsegg Group eller om GM ska stå kvar med betydande ägarandelar i nya Saab.

"Inga skattepengar"
Men han påpekade gång på gång att en avgörande punkt i affären är att Koenigsegg Group går in ”med betydande kapital” i affären.

- Koenigsegg Group måste också kunna ställa godtagbara säkerheter i fastigheter, aktier eller andra tillgångar för att regeringen ska kunna ställa upp med bankgarantier för EIB-lånet, sade Jöran Hägglund.

- Svenska skattebetalar ska inte finansiera en affär mellan Koenigsegg och GM, betonade Jöran Hägglund.

EIB utfärdar lån för genomförande av projekt med syfte att utveckla säkrare och miljövänligare bilar och Saab och Koenigsegg Group har lämnat in en lång lista på närmare 60 projekt som man söker pengar till.

- Hur stort lånet från EIB är går inte att säga i dag. Allt beror på hur många av projekten som EIB godkänner, sade Jöran Hägglund.

Läs också Ny Tekniks intervju med Riksgäldens handläggare i Saab-affären, Erik Sjölander.

Läs GM:s pressmeddelade från i morse här.

Relaterade dokument

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt