Japan får ny förfrågan om ubåt från Australien

2015-05-08 09:53  
Japansk ubåt av Soryu-klass. Foto: Japanska självförsvarsstyrkorna

Australien har åter bett om specifikationer från Japan kring en ny ubåt som ska ersätta Collinsubåtarna.

Vid en telefonkonferens den 6 maj bad den australiensiske försvarsministern Kevin Andrews sin japanska motpart Gen Nakatani om att lämna in ett anbud på en ubåt baserad på den japanska Soryu-klassen.

Denna klass av ubåtar använder på licens det luftoberoende framdrivningssystem av Stirlingtyp som utvecklats av Kockums. Det framdrivningssystemet är också tänkt att användas i Sveriges nya ubåt A26.

A26 är med sitt deplacement på 1900 ton och längden 62 meter mindre än den nuvarande japanska Soryo-klassen, som har ett deplacement på 2950 ton och längden 84 meter.

Skulle Australien fasta för det japanska alternativet blir det första gången på 30 år som Japan utvecklar attackvapen tillsammans med en utländsk partner efter att förbudet mot sådan utveckling hävts av landets riksdag 2014, rapporterar Ashahi Shimbun. Även Tyskland och Frankrike har ombetts lämna anbud.

Håkan Abrahamson

Mer om: Ubåt A26

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt