Ingen Saabframtid utan statligt stöd

2009-01-13 23:00  

Om inte Saab får stöd från den svenska regeringen blir det inget av de nya modellerna. Och då har Saab ingen framtid.

Det är GMs Europachef Carl-Peter Forster som talade klarspråk vid den stora bilmässan i Detroit. Även om han talar till svenska journalister har hans budskap två adresser.

Först vänder han sig till den amerikanska kongressen. Där är budskapet klart: Inte en cent av de amerikanska stödmiljarderna ska hamna i Sverige.

Den andra adressen är den svenska regeringen. Där finns just nu några miljarder i direkt undsättningslån, samt statliga garantier för lån i Europeiska investeringsbanken.

Enligt Carl-Peter Forster handlar Saabs behov om att betala verktygen till de kommande modellerna nya 9-5 och 9-4X.

- De är klara till 60-70 procent men de måste betalas under 2009 och 2010. Ovanpå det har vi utvecklingen av nya Saab 9-3.

Det innebär i praktiken att GM har stoppat all utveckling av nya Saabmodeller i väntan på pengar från svenska staten.

Ett av problemen är dock att nya 9-5 och 9-4X inte ska byggas i Sverige, utan i Tyskland och Mexiko. Och regeringen har sagt att det svenska statsstödet ska stanna här.Eddie Pröckl

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt