Hyundais drag – gående bilar blir verklighet

2020-10-02 14:00  

En jakt på det ultimata mobilitetsfordonet. Nu har Hyundai avslöjat att de startar en ny division som ska utveckla helt nya typer av bilar – och en av dem är det gående konceptet Elevate.

Vad är definitionen av en bil? Vi börjar allt oftare tala om flygande bilar och snart kanske vi måste utöka ordförrådet med ytterligare avarter. Varför? Jo, detta då Hyundai nu presenterat New Horizons Studio, en avdelning vars uppgift är att utveckla framtidens UMV, Ultimate Mobility Vehicle.

– Vi siktar på att skapa världens första transformer-klass fordon, säger John Suh, chef för den nya enheten, i ett uttalande.

Den första uppgiften blir att förverkliga Hyundai Elevate, den gående bilen som visades upp på CES 2019. Men varför är ett fordon med ben intressant? Jo, tillverkaren anger att en bil som inte enbart förlitar sig på hjul för att ta sig fram, ger nya möjligheter.

Läs mer: Teslas drag: Större och energitätare celler

En bil med robotben kan rädda liv som första räddningsinsats på plats vid naturkatastrofer. Eller så kan folk som inte har tillgång till en tillgänglighetsramp skicka efter en bil som går fram till deras ytterdörr och på så sätt låter rullstolar rulla rätt in. Genom en kombination av robotik och rullande teknik så kommer Elevate och andra fordon från New Horizons Studio att omdefiniera fordonsmobilitet.

Foto: Hyundai

Konceptet som Hyundai visade upp i fjol hade långa utfällbara ben som gjorde att fordonet kunde klättra eller vandra fram i oländig terräng. Hyundai tror att fordonet kan spela en vital del i räddningsaktioner men också vara till hjälp för äldre personer och människor med funktionsnedsättning.

Felix Björklund

Mer om: Hyundai Bilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt