Fordon

Hondas hybridsvar på Toyota Prius

Honda Insight har drag av Toyota Prius
Honda Insight har drag av Toyota Prius

Honda Insight heter bilen som ska ta upp kampen om hybridbilsköparna med Toyota Prius. Med den väljer man en annan strategi än med Civic Hybrid, som aldrig blev någon succé.

Publicerad

Insight ska visas på bilsalongen i Paris i början av oktober, och Honda vill hålla bilen hemlig fram till dess.

Men sedan bilder i veckan börjat dyka upp på internet valde Honda att själva gå ut med information och bilder.

Den tekniska informationen är än så länge knapphändig – exempelvis framgår det inte om Honda tänker använda sig av litium-jonbatterier vid försäljningsstarten våren 2009, eller om man håller kvar vid nickelmetallhydridtekniken.

Honda talar om en ny innovativ bilplattform, där batteri och kontrollenhet placeras under golvet i bagageutrymmet. Huvuddrivkälla blir en bensinmotor och elmotorn ger extra kraft vid start och acceleration.

Viktiga komponenter har både gjorts lättare och billigare, vilket gör tillverkningen av bilen mer kostnadseffektiv.

Med Insight tänker sig Honda att konkurrera prismässigt med Toyota Prius. Årsproduktionen anges till 200000 bilar.

Utseendemässigt påminner Insight om Prius. Nu får även Hondas hybridbil ett eget namn, som direkt förknippas med hybriddrift. Visserligen hette Hondas första hybridbilar från slutet av 1990-talet också Insight, men senare blev det storsäljaren Civic som tog över rollen som hybridbil, med en hybridversion av den annars bensindrivna bilen. Hybridcivicen blev aldrig den succé Honda hoppats på, trots att företaget började satsa på hybrider ungefär samtidigt med Toyota.