Honda, Nissan och Toyota enas om vätgasutbyggnad

2015-02-13 15:44  

De tre biltillverkarna Honda, Nissan och Toyota ska gemensamt arbeta för en snabbare utbyggnad av vätgasmackar för bränslecellsbilar.

Exakt vilka åtgärder de tre företagen ska vidta ska man komma överens om senare. Samarbetet utgår från den uttalade viljan från japanska regeringen i juni förra året att underlätta för utbyggnaden av vätgasinfrastruktur.

Företagen hoppas kunna öka intresset för bränslecellsbilar genom att övertyga kunderna om att det blir lätt att hitta tankställen för vätgas.

Det betyder att företagen kan tänka sig att hjälp till ekonomiskt med utbyggnad och drift av vätgasmackarna

Toyota har redan börjat sälja bränslecellsbilar i Japan, och introducerar biltypen i USA och Europa senare i år. Honda kommer med en modell under 2016.

Uppenbarligen har Nissanchefen Carlos Ghosn ändrat uppfattning sedan 2013. Då dömde han ut framtiden för bränslecellbilar. Samtidigt gick försäljningen av elbilen Nissan Leaf trögt.

Nissan har hittills mest marknadsfört sin eldrivna bil Leaf, men företaget utvecklar också bränslecellstekniken för bilar. 2005 visade man provbilen X-Trail FCV, men Nissan uppger nu att man vidareutvecklat tekniken så att bränslecellstacken nu är 2,5 gånger så energität som för tio år sedan. Samtidigt har man lyckats minska användningen av dyra material som platina, vilket har sänkt priset på bränslecellen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt