Harley-Davidson får avgasböter

2016-08-19 09:57  
Trimsatser i serien Screamin' Eagle ändrar avgasvärdena i Harley Davidsons motorer. Foto: HD

Motorcykeltillverkaren Harley-Davidson betalar 12 miljoner dollar i böter för att ha sålt trimsatser som ändrar utsläppen från motorerna jämfört med certifieringen.

HD anklagas för att ha sålt 340000 trimsatser för eftermarknaden i serien Screaming Eagle, olika typer av extrautrustning som ger motorcykelmotorerna mer effekt, men som samtidigt ändrar de utsläppsvärden som motorerna certifierats för.

I uppgörelsen mellan justitiedepartementet och HD ingår att företaget i nästa vecka slutar sälja trimsatserna och dessutom köper tillbaka och förstör alla de satser som finns i lager hos återförsäljare.

HD har dessutom förbundit sig att satsa 3 miljoner dollar på ännu icke specificerade projekt som ska minska avgasutsläpp.

Harley Davidson måste framöver begära särskild certifiering av trimsatser som man vill sälja på den amerikanska marknaden från Kaliforniens myndighet för luftkvalitet.

Företaget säger att man har sålt trimsatser i 20 år för användning i tävlingssammanhang i USA i tron att det var inom lagens råmärken. HD delar inte miljödepartementet EPAs syn på överträdelserna, men har valt att inte driva frågan vidare och betala straffavgifterna och lägga ner ärendena.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt