Här testkör SpaceX sin Marsraket

2016-09-26 14:54  
SpaceX:s mål. Foto: NASA/JPL-Caltech

Elon Musks rymdbolag Spacex har precis genomfört första testerna av raketmotorn Raptor som ska användas till det rymdskeppet som kan komma att ta mänskligheten till den röda planeten.

Artikeln har uppdaterats. rovkörningen av raketen Raptor gjordes på söndagen i Texas, USA. Entreprenören och Spacexgrundaren Elon Musk var blixtsnabb med att lägga ut två Twitterbilder som visade upp flammorna och vågmönstret som bildades från motorn under testet.

Musk har tidigare varit sparsam med detaljer om den metandrivna Raptor-motorn, men igår passade han även på att twittra ut att produktionsmålet för Raptor är att nå en tryckkraft på tre meganewton och en specifik impuls – ett mått på hur mycket kraft ett raketbränsle kan ge – på 382 sekunder.

SpaceX har som mål att skicka en mänsklig besättning till Mars år 2024, vilket ska föregås av en första obemannad expedition med rymdkapseln Red Dragon år 2018. Den uppskjutningen kommer dock att ske med bärraketen Falcon Heavy, utrustad med Merlin-motorer.

Den första uppskjutningen av en raket med Raptor-motorer är planerad till år 2022. Även den expeditionen kommer att vara obemannad.

Testerna av Raptor-motorn är en viktig pr-seger för Musk – i synnerhet efter olyckan som inträffade i början av september då en SpaceX-raket exploderade under en testuppskjutning.

Läs mer:

Läs mer: SpaceX-raket exploderade under test

Kalle Wiklund

Mer om: SpaceX Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt