Fordon

Här skjuter Norge ned Jas 39 Gripen

Norges val av det amerikanska stridsflygplanet JSF väcker stor förvåning i Sverige - och Norge. - Det starka USA-stöd som finns inom Arbetarpartiet fick stor betydelse för valet av stridsflygplan, bedömer Odd Inge Skjaevesland på Aftenposten.

Publicerad

I såväl Sverige som Norge blev många förvånade när det gäller den norska regeringens motiveringarav valet av JSF, Joint Strike Fighter eller F-35, som nytt "kampfly" i förra veckan.

Den svenska motkandidaten Jas Gripen NG ansågs inte klara tre av fyra krav på operativ prestanda och beräknas dessutom bli 6 miljarder dyrare i inköp.

Priset för JSF är 375 miljoner norska kronor per plan, eller 18 miljarder norska kronor för 48 plan.

Detta samtidigt som den amerikanska flottan, US Navy, i sina budgetdokument räknar med att få betala 605 miljoner norska kronor styck för sina JSF.

Flera norska experter, Ny Teknik talat med, tror att kontraktet kan bli en dyr affär för Norge:

- Joint Strike Fighter kommer att kosta Norge dubbelt så mycket som Gripen på 30-40 års sikt, säger John Berg.

Den norske försvarsanalytikern, som bland annat skriver analyser i militärtidskriften Janes Defence Weekly, säger till den norska nyhetsbyrån NTB att den norska regeringens val av amerikanskt flyg var väntat, men ändå felaktigt.

- Det amerikanska planet är utvecklat för internationella operationer med huvudvikt på markmål som i Irak och Afghanistan. Det svenska planet är bättre på att försvara Norge, säger John Berg.

Även analytikern Jon Bingen på Norskt Institutt for Strategiske Studier tvivlar på att JSF skulle vara billigare för Norge än Gripen.

De fördyringar i JSF-projektet, som redan är kända, kommer att läggas på partnerländerna, anser Jon Bingen.

- Om Norge köper JSF kommer det att sluka Norges hela försvarsbudget och Norge kommer att ha ett försvarssystem som är anpassat att användas på alla andra ställen än att försvara Norge, säger Jon Bingen till NTB.

Både den svenska försvarsministern Sten Tolgfors och utrikesministern Carl Bildt säger att de överraskats av att JSF var så mycket billigare än Gripen och kräver förklaringar av den norska regeringen.

Av underlaget till den norska regeringen, från försvarsdepartementets "Kampfly-grupp", framgår att man inte lyckats räkna ut Gripens livscykelkostnad, det vill säga underhåll och drift av plattformen under 30 år.

Men man anser den vara 20-30 miljarder högre än JSFs.

Enligt Ny Tekniks källor har norrmännen sedan anbuden lämnades in den 28 april dock inte ställt några som helst frågor till FMV i syfte att få klarhet kring Gripens livscykelkostnad.

Oklarheterna gäller också kraven på motköpsaffärer.

Enligt projektgruppen skulle Saab "med stor sannolikhet" klara målet att nå 100 procent motköpsaffärer, både kvalitativt och kvalitativt.

Lockheed Martins industriella erbjudande bedöms vara sämre.

Regeringen Stoltenberg uppmanas i stället att se till att kontraktsförhandlingarna med den amerikanska JSF-tillverkaren leder fram till mer guldkantade kontrakt mellan Norge och USA, än vad som framgår av offerten.

F-35 Joint Strike Fighter

Tillverkare: Saab Group.

Finns i: Tjeckien, Ungern, Sydafrika och Sverige.

Mått: 14,1 meter lång och 8,4 meter

i vingspann.

Vikt: Max 14 ton.

Toppfart: Mach 2.

Extrafunktioner: 40 olika vapen och missiler, 3 stora färgskärmar i cockpit, avancerad måligenkänning och möjlighet till taktisk träning.

Tillverkare: Lockheed Martin, Northrop Grumman och BAE Systems.

Finns i: Ingenstans än.

Mått: 15–19 meter lång och 9,5–13,5 meter i vingspann.

Vikt: Max 20 ton.

Toppfart: Mach 1,6.

Extrafunktioner: 38 olika vapen och missiler, avancerad elektronisk radar med hög kompatibilitet dag och natt.