Fordon

Här har alla tillgång till självkörande taxibilar

Foto: Voyage
Foto: Voyage
Foto: Continental
Foto: Continental

En rad företag utvärderar självkörande taxibilar. Nu erbjuder Voyage sin tjänst till 4 000 seniorer i San Jose. Många aktörer utvecklar den autonoma tekniken – i kulisserna väntar bland annat ett fordon från Continental.

Publicerad

Världens storstäder tar krafttag för att minska trafiken. Självkörande taxibilar ses av många som en lösning på problemet – och tjänsten förväntas explodera inom kort.

I Phoenix Arizona rullar testbilar från Waymo, Uber och Volvo. Alphabet-ägda Waymo har ambitionen att lansera sin taxitjänst redan under oktober, men de kan slås på fingrarna av Voyage. Det hela är en bedömningsfråga. Konkurrenten i Bay Area-området erbjuder sin tjänst till en bred allmänhet, men inom ett avgränsat distrikt.

I början av oktober släppte Voyage ut sin självkörande taxi i det inhägnade bostadsområdet The Villages i San Jose. Det låter kanske inte så imponerande att rulla runt i ett ”gated community” för seniorer, men området i Kalifornien har över 4 000 innevånare – och erbjuder drygt 64 mil väg.

– Vi letade efter en perfekt blandning av passagerarunderlag, storlek, en komplicerad och kaotisk trafikmiljö, samt en något sänkt hastighet. Det visade sig att ytterst få platser passade in på den här beskrivningen, speciellt i Bay Area-området, säger Voyages vd Oliver Cameron till The Verge.

Läs mer:

För ändamålet använder Voyage modifierade Ford Fusion-bilar. Nu rullar två av deras taxis, med en tredje på väg. Inom testområdet utsätts den autonoma tekniken för en rad utmaningar, samtidigt som den tillåtna hastigheten ligger på 40 km/h.

Många trängs i segmentet. Bland de biltillverkare som själva utvecklar självkörande taxifordon finns bland andra Daimler, Renault-Nissan, och General Motors. Nu har de fått sällskap av Continental.

Däcktillverkaren har faktiskt redan utvecklat en självkörande taxi. ”The Cube” (Continental Urban Mobility Experience) är en eldriven låda på hjul som man tillkallar med sin smartphone. Fordonet rullar i dag på Continentals område, men nu tittar företaget på möjligheten att introducera an flotta av ”kuber” i trafik.

I takt med att tekniken har rört sig mot elektrifiering och autonomi har stora underleverantörer som Bosch och Continental flyttat fram sina positioner. Under sommaren köpte däckjätten det franska företaget EasyMile, som utvecklar system kring autonom körning. The Cube bygger faktiskt på EasyMiles skyttel. Tidigare investerade Continental i det Kalifornien-baserade företaget Advanced Scientific Concepts, som utvecklar lidar-teknik.

– Radar och kamerasystem, utvärderande elektronik och förarassistanssystem; vi växer snabbt inom området assisterad körning, och banar väg för autonom körning, säger Continentals vd Elmar Degenhart till Autonews.