Här är Stingray – Boeings självflygande jätteplan

2017-12-21 09:42  
Foto: Boeing

En autonom ”flygmack” som kan tanka stridsflyg. Det är vad Boeing nu avslöjat i jakten på ett nytt försvarskontrakt. I januari kommer amerikanska flottan besluta om projektet.

Tankplan som kan förlänga spanings- och jaktflygplans aktionstid har funnits länge. Boeings nuvarande plan, KC-135 Stratotanker, har förvisso moderniserats men bygger på teknik utvecklad på 50-talet. När amerikanska flygvapnet gjorde en upphandling kring en ny generation tankplan – vann Boeing med sin modell Pegasus.

Planet är en militär version av tillverkarens passagerarplan 767 och de första 18 kommer att levereras under början av nästa år.

Men inledningen av 2018 blir även startskottet på flottans tankflygsförnyelse. Detta då man den 3 januari kommer avslöja vilket företag som får leverera plan. Boeing som konkurrerar med Lockheed Martin och General Atomics har nu avslöjat sin kämpe – MQ-25 Stingray. Ännu så länge är man mycket sparsmakad med informationen men planet kommer att kunna flyga obemannat, har en aktionsradie på upp till 80 mil och ska kunna bära med sig nära sju ton bränsle.

Boeing befinner sig i en inledande testfas av motorn. Vid eventuellt kontrakt kommer man snabbt stegra utvecklingstesten under 2018. Och ett nytt försvarskontrakt skulle nog smaka bra, detta då företaget fick se sig slagna av Airbus i en annan upphandling värd motsvarande 210 miljarder kronor.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt