Här är Mercedes galna framtidsbil Vison Avtr

2020-01-07 13:10  

Ces 2020. Den saknar ratt, har sfäriska hjul – och ska kunna "kommunicera" med människor. Konceptbilen Vison Avtr liknar inget du har sett tidigare.

I dag tisdag öppnar den stora teknikmässan Ces 2020 i Las Vegas, USA. Under dagarna tre ska tillverkare från hela världen visa upp det senaste och hetaste inom konsumentteknik. Men frågan är om Mercedes-Benz inte redan nu har stulit showen med konceptbilen Vision Avtr, som lanserades vid öppningen av CES.

Själva tanken konceptbilar är att tillverkarna ska ta ut svängarna och fantisera fritt om hur framtidens fordon kan se ut. Ett exempel på det är 360c – Volvos framtidsbil som ska kunna användas som ett självkörande kontor eller sovrum.

Inspirerad av sci-fi-succén Avatar

Om det känns excentriskt kommer du förmodligen tappa hakan när du ser Vision Avtr. Konceptbilen är en futuristisk skapelse som är som tagen direkt ur en science-fiction-film. Vilket i sig inte är inte är så konstigt med tanke på att fordonet är frukten av ett partnerskap mellan Mercedes-Benz och filmfranchisen Avatar, skapad av regissören James Cameron.

Läs mer: Tesla snart värt mer än GM och Ford ihop

Vision Avtr är en superlyxig bil med runda, böljande former som inspirerade av planeten Pandora där den första Avtar-filmen utspelar sig. Fordonet är elektriskt och självkörande – vilket eliminerar behovet av en ratt. Föraren, förlåt passageraren, "interagerar" istället med bilen genom att placera ena hand på en stor, självlysande kontroll som finns på mittkonsolen.

Hoppas kunna kompostera batterierna

Mercedes-Benz ägnade mycket tid åt att prata om hållbarhet under presentationen av Vision Avtr på Ces 2020. Som exempel är golvet i kupén byggt av rotting, och all inredning är tillverkad av återvunnen plast samt "veganskt läder", vilket sannolikt också består av plast.

Läs mer: Chalmers-forskarens lösning ska ge isfria vägar i Sverige

Bilen drivs med ett batteripack på 110 kWh med grafenbaserade celler som är fria från sällsynta jordartsmetaller. I framtiden hoppas biltillverkaren dessutom att det ska gå att kompostera battericellerna, skriver sajten The Verge. Vid varje hjul finns en elmotor som sammantaget ger en effekt på 480 hästkrafter, och en räckvidd på totalt 700 kilometer,

33 bak-klaffar ska få bilen att "prata"

Hjulen på Vision Avtr har en sfärisk form och kan, enligt Mercedes-Benz, rotera så att bilen körs i sidled – eller diagonalt om så önskas. Som grädde på moset har Mercedes-Benzs framtidsvision till bil ingen vanlig baklucka. Där finns istället en slags panel med 33 klaffar som ska hjälpa till med aerodynamiken. Klaffarna ska också kunna användas för att ”kommunicera” med människor utanför bilen. Exakt hur det ska gå till gick dock Mercedes-Benz inte in på under presentationen av Vision Avtr.

Läs mer: Bästa siffran på tolv år för Volvo i USA

Den andra delen i James Camerons filmserie Avatar väntas ha premiär i mitten av december 2021. Men det kommer sannolikt att dröja mycket, mycket längre än så innan vi får se något som ens liknar Vision Avtr på bilmarknaden.

Rättelse: I en tidigare version  av texten avgavs fel räckvidd för bilen. Rätt är 700 kilometer.

Kalle Wiklund

Mer om: Mercedes Benz CES

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt