Här är Kinas nya jättedrönare

2017-06-16 12:00  
Chaihong-T 4-drönaren. Foto: CAAA/ China Daily

En drönare som kan flyga i månader på 20 000 meters höjd. Kinas senaste bygge visar att landets teknikutveckling inte går av för hackor. Tanken är att planet ska användas för kommunikation och datainsamling.

Det var i förra veckan som Kina släppte informationen sin nya drönare Chaihong-T 4. Den nätta lilla maskinen har ett vingspann på 40 meter, en topphastighet på 200 km/h och ska tack vare solceller klara sig i månader uppe i luften. Det rapporterar tidningen China Daily.

Drönaren har byggts av Chinese Academy of Aerospace Aerodynamics (CAAA) och vingspannet är faktiskt större än på en Boeing 737. Men trots det väger den bara mellan 360 och 500 kilo, detta på grund av att man uteslutande använt kolfiber och plastkomponenter.

Drönaren är, sett till storlek och hur högt den kan flyga, endast slagen av Nasas Helios-prototyp. Den senare har ett vingspann på 75 meter och klarar höjder på 29 500 meter. Projektets chefsingenjör, Shi Wen, sa till China Daily att CH-T4 designats för att klara sig på långa uppdrag, och även om man inte hunnit testa det ännu så är målet att den ska klara sig ”flera månader” utan någon mänsklig övervakning.

Läs mer:

Läs mer: Paket med drönare är grönare

Att den flyger på 20 000 meters höjd innebär att drönaren nästan alltid befinner sig över molnen. Därför klarar solpanelerna att hålla liv i de åtta elmotorerna utan problem. Nattetid hämtas kraften ur batterier.

Användningsområdena för högtflygande drönare är många. För militären är det en utmärkt plattform för övervaknings- och spaningsuppdrag. Flyghöjden innebär att den kan övervaka en yta på över 100 000 hektar (om det inte är molnigt). För mindre militanta organisationer så kan drönaren ersätta eller agera backup till kommunikationssatelliter. En tanke är att CH-T4 ska kunna se till att även den kinesiska landsbygden kan få tillgång till bredband.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Felix Björklund

Mer om: Drönare Kina

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt