Här är båten som inte kan kantra

2018-02-20 09:24  
Foto: Safe haven Marine

Sugen på att komma ut på sjön men orolig för att hamna i vattnet? Då kan det här vara rätt flytetyg för dig. Thunder Child klarar inte bara av tuffa tag - båten vänder sig alltid rätt om den skulle hamna på fel köl.

Tycker du att vanliga Flipper, Storebro eller Princess är för alldagliga. Då ska du ska kolla in tillverkaren Safe Haven Marin. Det irländska företaget är kanske mest känt för att bygga patrull- och lotsbåtar. Men nu lanseras en nyhet för de som vill sticka ut bland fritidsbåtarna.

XSV 17 Thunder Child är baserad på företagets militära båtar – men här har man optimerat fartyget för höghastighetsövningar. Den 17 meter långa skapelsen är försedd med dubbla Caterpillarmotorer som var för sig levererar 1 000 hästkrafter.

Det hela är tillräckligt för att klara av hastigheter i upp till 54 knop. Och den ska klara höga hastigheter även när det går lite sjö. Bland annat gjorde man en rundtripp runt Irland i båten då man klarade av att hålla över 40 knop stora delar av resan. Enligt skeppsbyggarna är båten sjövärdig i WMO-sjögång klass 8, vågor nio till 14 meter höga. Dock bör man hålla sig till under klass 6 (fyra-sex meter).

Men även om man skulle slinta och ta en lite väl snäv sväng vid fel tillfälle så är det ingen fara på taket. Detta då båten (om man bara har alla luckor stängda) är helt försluten och klarar av att hamna upp och ned. Och befinner man i den sitsen så är det bara att sitta stilla – för Thunder Child rätar alltid upp sig själv.

Kolla in hur det ser ut i klippet nedan.

Self-righting capsize recovery test of XSV 17 'Thunder Child' from Safehaven Marine on Vimeo.

Det här är Thunder Child

LOA: 17,8 meter

Skrovlängd: 16,3 meter

Bredd: 4 meter

Djup: 0,85 meter

Deplacement tom: 13 900 kg

Deplacement full: 19 500 kg

Tankkapacitet: 5 000 liter

Räckvidd: 750 nm

Antal passagerare: 10

Sittplatser: 6 med stötdämpare, 4 fasta

Maxhastighet: 54 knop

Marshastighet: 40-43 knop

Övrigt: 4 vattentäta skott, självupprättande

Fotnot: Namnet Thunder Child är taget från skeppet som ensamt kämpade mot tre marsianska anfallare i Orson Welles Världarnas krig.

Felix Björklund

Mer om: Båtar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt