Fordon

Hånet mot Teslas Model 3: ”Som en Kia från 90-talet”

Teslas 'folkbil' Model 3 sågas av Sandy Munro. Foto: Tesla / Skärmdumpar Youtube
Teslas "folkbil" Model 3 sågas av Sandy Munro. Foto: Tesla / Skärmdumpar Youtube

Tesla Model 3 har beskrivits som en folk-elbil. Men vilken kvalitet ska den stora massan förvänta sig? Inte mycket menar ingenjörsfirman Munro & Associates efter att ha gått igenom modellen.

Publicerad

När Tesla premiärvisade sin massproduktionsbil Model 3 för världen skedde något unikt. Trots att det inte var en slutgiltig produkt, samt att produktionen fortfarande var år bort, gick ordertelefonerna varma. På mindre än 24 timmar hade 200 000 bilar förbeställts och handpenningen var lagd. Och veckorna efter fortsatte beställningarna att strömma in.

Ett problem för Tesla har dock varit hur man ska kunna producera bilarna. Volymerna för Model S och X är små i jämförelse, och redan dessa har konsumenter kritiserat för bristande byggkvalitet. Och företagets starke man, Elon Musk, var ärlig med att situationen kring den nya bilen var ett produktionshelvete. Detta efter att man bara lyckades bygga 1 550 Model 3 under sista kvartalet 2017. I slutet av januari kom ytterligare rapporter om bekymmer med modellen.

Nu kommer dock uppgifter om att den nya bilen verkar sättas ihop i all hast – och har medfört brister som man inte kan förvänta sig av en modell i den här prisklassen.

Det är ingenjörsfirman Monroe & Associates som gått igenom modellen och blivit lite bekymrade.

Det första som de slår med på är säkerheten. Tesla har guider för hur räddningstjänsten ska handskas med bilen efter en olycka – men dessa lämnar en hel del övrigt att önska. Detta eftersom de är för komplexa. Ett exempel är att räddningstjänsten måste ha en extern 12-voltskälla för att kunna öppna en havererad motorhuv eftersom den saknar mekaniskt låsutlösning. Vidare gäller olika saker för fram- och bakdörrarna, där endast de främre har mekanisk låsutlösning.

Byggkvalitetsbrister i Model 3

Som lök på laxen verkar det som att Teslas förklaring över var räddningstjänsten kan använda hydraulisk avbitare brister – något som de som sitter fastklämda i en bil inte lär uppskatta.

Andra brister som pekas ut är att byggkvaliteten lämnar en hel del frågetecken. Vissa saker verkar ha lagts till i efterhand och det saknas konsekvens i bygget. Överlag verkar allt ha skett lite för hastigt.

I en genomgång Sandy Munro, vd för Munro & Assiociates gör med Autoline säger han bland annat: panelgliporna kan man se från Mars. Han exemplifierar genom att säga att han på vänster sida vid baklyktorna kan få in en nagel – på höger sida nästan en tumme mellan panelerna.

Munro säger att de kvalitetstoleranser som Tesla verkar ha är otroliga, och något man inte har sett i branschen på otroligt länge.

– Jag vet inte hur det har kommit att bli så här. Jag menar, det här är brister som en Kia från 90-talet.

Teslas mål var att redan i fjol ligga på en produktionstakt om 20 000 bilar i månaden. Det målet har skjutits upp till någon gång andra kvartalet 2018. Men om bilen som Munro gått igenom är talande för kvaliteten, bör nog prioriteringen vara att reda ut byggbristerna först.

– Jag kan inte förstå att de har släppt ut det här, säger Sandy Munro till Autoline.