Fordon

Håkan Buskhe ny vd för Saab

Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg och Saabs tillträdande vd Håkan Buskhe. Foto: Peter Karlsson/Svarteld form & foto
Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg och Saabs tillträdande vd Håkan Buskhe. Foto: Peter Karlsson/Svarteld form & foto

Det blir Eon-chefen Håkan Buskhe som tar över vd-stolen i flyg- och försvarskoncernen Saab efter Åke Svensson - inte förhandstippade vice vd:n Lena Olving.

Publicerad

- Med Håkan Buskhe får Saab en vd med stor erfarenhet av att arbeta i en internationell koncern. Buskhe har goda förutsättningar att leda Saabs fortsatta utveckling som ett allt mer globalt högteknologiskt företag, säger Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg i en kommentar.

46-årige Håkan Buskhe är civilingenjör från Chalmers i Göteborg. Han är i dag vd för den tyska energijätten Eons svenska och nordiska dotterbolag.

Putsade upp Eons miljöprofil
Håkan Buskhe gjorde en europeisk karriär inom transportföretaget Schenker innan han 2006 rekryterades till Eons svenska dotterbolag, fd Sydkraft, för att putsa upp företagets miljöprofil.

Han klättra snabbt inom Eon och blev högsta chefen för den svenska och nordiska verksamheten den 1 januari 2008. Han bor i Malmö och Falkenberg.

När Ny Teknik hösten 2008 gjorde en rankningslista över Sveriges 50 mäktigaste personer i Energisverige kom Håkan Buskhe på tionde plats.

En månads lucka till Buskhe
Saabs nuvarande vd Åke Svensson blir vd för bransch- och arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen.

Åke Svensson tillträder sitt nya jobb den 1 september, men Håkan Buskhe kommer inte loss från Eon förrän den 1 november.

Lena Olving blev förbigången
Saabs vice vd och opertive chef Lena Olving var förhandstippad att ta över när Åke Svensson går.

Lena Olving utsågs i mars i år av Veckans Affärer till den mäktigaste kvinnan i svenskt näringsliv. Hon har en lång karriär inom tung svensk industri och har i flera år toppat listan över den mäktigaste kvinnan i svensk verkstadsindustri.

- Att skylla på att företagen inte kan hitta en kvinnlig kandidat håller inte. Det gör mig faktiskt förbannad. De får väl leta bättre då, sade Lena Olving i VA-intervjun.

VA:s lista över Sveriges 125 mäktigaste kvinnor publicerades på internationella kvinnodagen den 8 mars.

- Själv försöker jag anstränga mig för att hitta bra kvinnor när jag rekryterar och det går alltid att hitta bra kandidater. Jag brukar förresten tipsa headhunters om att leta 125-listan, sade Lena Olving i intervjun.