Hägglunds tar strid med nya Alligator

2010-03-10 15:32  
Alligator är Hägglunds BAE Systems nya stridsfordon

Med Alligator, en nedbantad version av SEP, hoppas Hägglunds vinna upphandlingen om det svenska försvarets nya stridsfordon.

Det nya stridsfordonet Alligator kostar totalt sett bara en fjärdedel så mycket som föregångaren SEP – som fick nobben av FMV i den första upphandlingsrundan.

Efter Hägglunds överklagat FMVs beslut om att satsa på 113 nya stridsfordon från finsk Patria gick materielverket nyligen ut med en ny upphandling.

Under tiden har BAE Hägglunds i Örnsköldsvik repat mode och under tre månader bantat, modifierat och utvecklat en billigare och enklare variant av SEP.

Åtskilligt har plockats bort från SEP. Men minskyddet är trots det förbättrats, enligt Hägglunds.

- Vi har helt enkelt anpassat fordonet till kravbilden och tagit bort de mera avancerade lösningarna, till exempel pivotsvängen, den varierbara fjädringen och en del elektroniklösningar, säger Tommy Gustafsson-Rask, marknadsdirektör på BAE Hägglunds.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt