GMs lätta lastbil kommer 2018

2014-02-20 13:43  

GM svarar på Fords utmaning med lätta lastbilar och gör långtidsbeställningar hos aluminiumtillverkarna.

Fords presentation av en lättad lätt lastbil av modellen F-150 på bilsalongen i Detroit har inte gett konkurrenterna någon ro. Enligt Wall Street Journal har GM gjort beställningar hos aluminiumföretagen Alcoa och Novelis på aluminiumplåt för bilar modellåret 2018.

Ford såg till att beställa så stora mängder aluminium att det just nu är svårt för konkurrenterna att få tag i mer volymer av den lätta metallen. Bara amerikanska försvaret är en större kund till aluminiumindustrin.

Den lätta lastbilen F-150 av 2015 års modell börjar tillverkas i sommar och karossen är till 95 procent gjord av samma typ av aluminiumlegeringen som används i det militära transportfordonet Humvee. Viktminskningen jämfört med en bil byggd av stålplåt är omkring 350 kg.

GM har redan tidigare uttalat intresse för att väljer fler lättviktskomponenter av aluminium eller kolfiberkompositer, men intresset har påskyndats av Fords satsning. Inte minst GMs utvecklingschef Mark Reuss gav offentligt uttryck för sitt intresse för Fords tekniska lösningar på Detroitmässan.

Håkan Abrahamson

Mer om: Aluminium

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt