Gjuter bilens ram på 1 minut

2011-03-10 12:06  
Teijins demonstrationsbil

Japanska Teijin lanserar en metod att snabbt framställa bildelar av kolfiberarmerad plast. Ramen på en demobil från företaget väger bara 47 kg.

Teijin uppger sig ha utvecklat en metod som gör det möjligt att snabbare än tidigare delar av kolfiberarmerad plast, vilket gör det möjligt att massproducera komponenter till bilindustrin.

En orsak till att gjutprocessen har kunnat förkortas från fem till en minut är att Teijin använder sig av termoplaster i stället för härdplaster.

Man har också utvecklat metoder för att svetsa ihop de armerade plastkomponenterna, liksom teknik för att fästa dessa vid komponenter av metall.

Kunder man hoppas nå med den här tekniken finns inom bilindustrin, flygindustrin men även bland verktygs- och robottillverkare.

Men främst hoppas man på stort intresse från biltillverkarna och har därför byggt en eldriven konceptbil med en ram runt passagerarutrymmet som endast väger 47 kg. Den fyrsitsiga bilen har en räckvidd på 100 km och en toppfart på 60 km/h.

Bilen ska användas i kontakten med biltillverkare och underleverantörer för att demonstrera möjligheten till lätta och starka konstruktioner avsedda för masstillverkning.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt