Gamla Gripen het igen

2015-03-19 05:30  
Saab fortsätter att sälja den förra generationen av Gripen – samtidigt som den nya utvecklas och byggs. Foto: TT

Nybyggda Gripenplan av gamla C/D-modellen kan snart vara verklighet. Enligt Saab finns nyfikna intressenter, inte minst i Östeuropa.

I Linköping pågår utveckling av nästa generations svenska stridsflygplan Gripen E, men Saab jobbar nu med ytterligare ett spår. Bolaget försöker hitta köpare till den nuvarande modellen av stridsflygplanet Gripen, kallad C/D, där C står för ensitsig, och D för tvåsitsig.

Saab ser nu olika paketlösningar framför sig, utifrån vad potentiella köparländer behöver.

Ulf Nilson, chef för bolagets affärsområde Aeronautics, uppger att det tar 24 månader att bygga nya Gripen C/D från order till leverans.

– Vi kan utveckla C/D-platt­formen, om de (reds anm: kunderna) behöver leverans inom en nära framtid, säger han och tillägger:

– Och om de exempelvis behöver längre räckvidd så satsar vi på E-plattformen.

De två svenska planen som säljs sida vid sida har flera andra konkurrenter på världsmarknaden framöver – kanske framför allt F16 och F-35 från amerikanska Lockheed Martin.

På Saab uppger man att det finns flera kontrakt där C/D-planet kan bli aktuellt. Det handlar exempelvis om ett avtal med Slovakien om försäljning av 8–12 plan, som Försvarsexportmyndigheten, FXM, är på väg att förhandla fram.

– Samtalen går bra men de är inte klara. Det kommer att ta lite tid, säger FXM:s kommunikationschef Sofia Karlberg.

Saab hoppas också kunna sälja 8–12 plan till Bulgarien, enligt Jerker Ahlqvist, chef för Gripen på Saab. Landet uppges behöva byta ut sina gamla ryska stridsflygplan inom två till fem år.

Ytterligare ett skäl till den nya våren för C/D-planet är att det svenska flygvapnet tvekar kring att leasa ut fler av sin egna plan till nya köparländer framöver.
Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Men här är det Gripen E som erbjuds

  • När Finland drar i gång sin upphandling om att köpa upp till 60 plan i slutet av 2015 eller i början av 2016, är det nästa generations stridsflygplan som efterfrågas. I dag har Finland F-18, Hornet, från amerikanska Boeing.
    Hur ska ni vinna kampen där mot amerikanska F-35?
    – Vi ska vinna kampen genom att vi inte bara erbjuder ett flygplan, utan mycket, mycket mer, teknologi, transfer och flygsamarbete.  Och vi vet att Finland har behov av att använda sin industri för sina stridsflygplan, säger Jerker Ahlqvist.
Mer om: Saab Gripen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt