Full fart i Suezkanalen: ”Bekräftar kanalens betydelse”

2021-03-30 14:49  
Ett fraktfartyg färdas genom Suezkanalen i Egypten under de tidiga tisdagstimmarna, kort efter det att ett fartyg som blockerat kanalen i flera dagar kommit loss. Foto: Mohamed Elshahed/AP/TT

140 fartyg som har väntat på att strandade Ever Given ska komma loss väntas under tisdagen passera genom Suezkanalen, meddelar den egyptiska kanalmyndigheten.

Merparten passerar under dagen men drygt 40 kommer att ta transportleden på kvällen, enligt myndighetens chef Osama Rabie.

När 400 meter långa Ever Given kom loss i måndags hade det blockerat kanalen i nära en vecka. Det krävdes ett enormt grävarbete och bogserbåtar för att få loss fraktfartyget och stoppet resulterade i att 422 fartyg låg på kö i båda ändar av kanalen.

Det är Rabies förhoppning att fartygsstockningen ska vara löst på tre-fyra dagar.

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi säger att grundstötningen har satt fokus på hur viktig farleden är för global handel.

– Vi hade inte hoppats på något som detta, men ödet arbetade på egen hand. Det visade och bekräftade verkligheten och kanalens betydelse, säger al-Sisi.

Mer om: Suezkanalen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt