Framtidens luftförsvar utreds

2012-06-19 12:25  

Vilket eller vilka flygstridsystem ska Sverige ha på lång sikt, om 25-30 år och därefter? En parlamentarisk kommitté ska utreda framtiden för Jas 39 Gripen och andra luftburna system efter 2040.

I dag tisdag blev så direktiven till den parlamentariska utredningen om det "Luftförsvaret efter 2040" offentliga.

Detta sedan regeringen i torsdags beslutat att tillsätta den nya utredningen, vars ledamöter nu ska utses av riksdagspartierna.

Att utredningen kommer till stånd är en del i uppgörelsen kring vissa sakfrågor på försvarsområdet mellan allianspartierna och flera oppositionsparter.

-Det är viktigt att vi söker ett brett parlamentariskt stöd i försvarsfrågorna även framöver, sa försvarsminister Karin Enström (m) i ett pressmeddelande häromdagen.

Till bakgrunden hör att oppositionen med stöd av Sverigedemokraterna i försvarsutskottet i drev fram ett betänkande i april 2010 med innebörden att luftstridskrafterna efter 2040 ska utredas.

Kraven sågs då av alliansregeringen som ett hot mot den omdiskuterade utvecklingen till en ny version av Gripen, den så kallade E/F-modellen.

Försvarsutskottsmajoriteten ansåg att en långsiktig strategi för luftförsvaret var nödvändig. Man ville därför ha en utredning avseende teknik, förmågeutveckling, operativa behov och försvarsmål för Sverige efter 2040.

Det som ska utredas gäller Gripens livstid och framtida plattform efter 2040 men också obemannade farkoster, sensorer och smygteknik samt luftvärn, robotsystem och stridsledningssystem.

Det som händer med systemen innan dess, alltså de kommande 30 åren, uppges ska bilda grund för utredningen.

Utöver det ska kommittén också se över hur flygstridstekniken utvecklas i andra länder och om det finns större möjligheter att samarbeta med andra länder i Norden.

Enligt regeringens direktiv ska kommittén utgå från att de ekonomiska ramar som gäller i dag "i huvudsak" ska bibehållas.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt