Försvarsministern: "Inga förutsättningar för ubåtsorder"

2014-02-18 14:55  
Karin Enström, Ola Alfredsson samt fackliga representanter och departementstjänstemän. I bakgrunden en provsektion av A26 i fullskala under tillverkning, för att testa alla metoder och processer. Foto: Kockums

Det var ont om besked till Kockums ledning och de varvsanställda i dag i ubåtskrisen. -Enligt försvarsministern finns det inga förutsättningar att lägga några ubåtsorder, säger Eva Nilsson, vice ordförande för ingenjörsklubben på Kockums.

På Kockums var förhoppningarna stora när försvarsminister Karin Enström i dag besökte bolaget. Hon träffade både Kockums bolagsledning och företrädare för de olika fackliga organisationerna - men de glada beskeden kom aldrig.

Enligt flera personer som träffade ministern, däribland Eva Nilsson, från Sveriges Ingenjörer, sa Karin Enström att staten inte kan lägga några order vare sig när det gäller nya ubåten A26 eller den stora moderniseringen av marinens ubåtar Gotland och Halland.

-Förutsättningarna fanns inte just nu. Och vi fick heller inga besked om när dessa beställningar kan komma i tiden, säger Eva Nilsson, som uppger att företagsledningen kämpar för fullt.

-De vill inte ge upp det här. Samtidigt kan vi se att beläggningen drar neråt. Vi hade gett plats och planerat för de svenska beställningarna och därför har vi inga andra beställningar nu, säger hon.

Kollegan Gunilla Steen-Granholm, ordförande i Akademikerklubben på Kockums i Malmö, instämmer i besvikelsen.

-Der är mycket frustrerande att vi ska behöva mista ubåtskompetens innan något händer.

Hon ska nu kontakta de tyska fackliga representanterna i det europeiska företagsrådet och diskutera läget med dem.

Karin Enström sägs i dag samtidigt ha slagit fast hur viktiga ubåtsvapnet är för svenska försvaret.

Orsaken till att ubåtsbeställningarna uteblir är den svåra tvisten mellan Kockums ägare, tyska Thyssen krupp Marine Systems och FMV, Försvarets materielverk, kring villkoren för kontrakten.

 

 

 

Mer om: Kockums

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt