Försvarsmakten: Bildanalysen klar i dag

2015-07-28 08:56  
Jesper Tengroth Foto: Försvarsmakten

Modern miniubåt eller hundra år gammal? Just nu pågår ett intensivt analysarbete vid Försvarsmakten av bilderna som visar en sjunken ubåt på Östersjöns botten. Besked väntas under dagen.

I går eftermiddag fick Försvarsmakten tillgång till bildmaterialet som företaget Ocean X Team tagit av en sjunken ubåt på svenskt vatten. I flera medier anser experter att det sannolikt är den ryska ubåten Catfish som sjönk efter en kollision med svenska fartyget SS Ångermanland år 1916. Tidigare uppgifter gjorde gällande att det handlar om en modern miniubåt. Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten, vill inte spekulera i svaret.

- Vi fortsätter analyserna av bildmaterialet under dagen. Så fort vi blir klara ger vi besked. Det kommer troligtvis att bli senare i dag.

Det var i går eftermiddag som Försvarsmakten fick tillgång till bildmaterialet. Sedan dess har analyspersonalen arbetat intensivt med att få fram exakt vad det är som bildmaterialet visar.

- Svaret kommer att avgöra hur vi går vidare, säger Jesper Tengroth.

Enligt uppgifter i DN är positionen av den nu funna ubåten känd av det svenska försvaret sedan minst ett år tillbaka?

- Det får stå för DN. När vi vet analysresultatet kan vi jämföra med de uppgifter vi har sedan tidigare.

Den nu funna ubåten ligger enligt Peter Lindberg på Ocean X Team på ett djup som ”är för djupt för dykare”. Det innebär i så fall ett djup på minst 30 meter. Positionen avslöjas inte närmare än att ubåten ligger cirka 3 km utanför svenska ostkusten. Enligt uppgifter i Aftonbladet ligger platsen i mellersta Sverige. Försvarsmakten väljer att inte kommentera uppgiften.

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt