Första 5g-styrda bilen visas upp i helgen

2019-07-05 14:50  

En styrkedemonstration av den nya radiotekniken. På Festival of Speed i helgen deltar för första gången en 5g-uppkopplad bil.

Brittiska Goodwood Festival of Speed har på kort tid gått från att vara en karneval för motorfantaster till att bli en viktig scen där tillverkare och teknikföretag kan visa upp sina senaste skapelser.

I år är Samsung på plats. Även om de faktiskt bygger bilar på hemmaplan är det för att demonstrera 5g-teknik som de är där.

Det koreanska företaget har valt att ta hjälp av stuntföraren Vaughn Gittin Jr. samt teknikföretaget Designated Driver. Detta genom att koppla upp en bil med 5g-teknik.

Bilen i fråga är en Lincoln MKZ där samtliga fönster täckts. I stället för att sitta i bilen har föraren placerats i en stol på annan ort. Gittin Jr. kommer via ett vr-headset kopplat till en serie mobiltelefoner placerade på bilens tak att kunna orientera sig – och ta sig upp för Goodwood-banan. Det senare är möjligt tack vare Designated Drivers-teknik för fjärrstyrning. 

– Det här beviset är ett bra kliv mot fjärrstyrda användningsområden genom att använda 5g, säger Yoon Lee på Samsung Electronics America i ett uttalande.

Målet med demonstrationen är att visa hur potent 5g är – och även om det inte var lika spektakulärt säger Designated Driver att de redan testat sin teknik då de kontrollerade ett fordon på Goodwood – detta från huvudkontoret i Portland, Oregon.

Även om det i år blir första 5g-styrda bilen som rullar är det inte den första utan människa vid ratten. I fjol blev Roborace först med att köra upp för Goodwood-kullen obemannad. Förvisso gick det något långsammare än vad övriga bilar kör, men redan då visade de hur långt utvecklingen inom tele- och autonomteknik har kommit.

Vaughn Gittin Jr. kommer att köra demonstrera den fjärrstyrda bilen vid flertalet tillfällen i helgen. Nedan, ett litet smakprov på hur de hela fungerar.

Felix Björklund

Mer om: 5G uppkopplad

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt