Forskningsprojekt: Människans roll i framtidens autonoma sjöfart

2018-04-05 14:34  
Professor Carl Hult vid Sjöfartshögskolan leder projektet. På bilden syns också containerjätten Mærsk Mc-Kinney Møller, som fortfarande har en människa som befälhavare. (Bilden är ett montage). Foto: TT/Sjöfartshögskolan

Vilken roll ska människan ha inom framtidens sjöfart, som spås bli allt mer automatiserad? Det ska forskare vid Sjöfartshögskolan undersöka.

Transportstyrelsen anordnade i februari ett seminarium i Stockholm med fokus på automation och autonoma fartyg. Slutsatsen bland föreläsarna var enligt Sjöfartstidningen att automation är en oundviklig framtid.

Tekniken utvecklas just nu för fullt. Men vilken roll har människan i en sådan framtid? Det ska forskare vid Sjöfartshögskolan ta reda på. Arbetet leds av professor Carl Hult. Med i projektet finns också forskarna Carl Sandberg och Gesa Praetorius.

De frågor som ska besvaras är:

  • Vilka former kan organisation, ledarskap och operativt ansvar anta i framtiden?
  • Hur påverkas operatörernas yrkesidentifikation och yrkesmotivation av förändringarna?
  • Hur påverkas transportsystemets resiliensförmåga, det vill säga förmågan att motstå störningar?
  • Vilka utmaningar och möjligheter kan kommande förändringar medföra för svensk sjöbefälsutbildning?

Ett av målen med forskningsprojektet är att sätta den pågående teknikutvecklingen i ett socialt och organisatoriskt sammanhang.

Projektet pågår till och med november 2019.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt