Ford Atlas en titt på nästa storsäljare

2013-01-16 12:07  

Ford visar på bilmässan i Detroit en konceptversion av nästa generation F-150, en bil som i många år sålt mer än någon annan bilmodell. Den kallas Atlas.

När siffrorna över förra årets bilförsäljning i USA redovisas är det som så många gånger förr en bilmodell som toppar listan. Fords lätta lastbil F-150. Med 645316 sålda bilar svarar modellen för 29 procent av Fords försäljning i USA. Och den överlägset mest sålda bilmodellen.

Även den näst mest sålda bilen är en lastbil, Chevrolet Silverado med 418312 sålda. Först på tredje plats kommer en personbil, Toyota Camry, med 404886 exemplar.

Fords F-150 har legat på topp under mängder av år. Därför fick den konceptversion som visades på bilmässan i Detroit stor uppmärksamhet. Nästa modellbyte bör komma 2014 eller 2015, med Atlas kom en fingervisning om vad Ford strävar mot i detta för bilindustrin så lönsamma bilsegment.

Bränslebesparingar är ett självklart budskap även när det gäller den här typen av fordon. För några år sedan erbjöds F-150 enbart med V8-motorer. Nu är hälften av bilarna som säljs försedda med modernare V6-motorer. Atlas dessutom försedd med automatisk start-stoppfunktion.

Annars handlar det om att minska vikten utan att det går ut över last- och dragförmåga. Höghållfasta stål nämns, men plastkompositer och andra lättviktsmaterial lyser med sin frånvaro.

Under den ekonomiska krisen minskade försäljningen av lätta lastbilar. Förra året tog det fart igen och tillverkarna tror på en fortsatt uppgång de kommande åren.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt