Fordon

Flygtekniker redo att fajtas

Om svenska flygtekniker går ut i konflikt påverkar det alla avgångar eftersom det är just flygteknikerna som gör säkerhetskollen av varje plan som ska lyfta. Foto: Scanpix

Teknikerna som gör säkerhetskontrollen före varje avgång är missnöjda med sina villkor. Nu går LO-förbundet Transport och Saco-förbundet Svensk Flygteknikerförening ihop i ett gemensamt varsel om konflikt. Har inte medlarna gjutit olja på vågorna om en arbetsvecka är svenska flygavgångar i fara.

Publicerad

Att de två fackförbunden går samman är i sig anmärkningsvärt. Under flera år organiserade de båda förbunden ungefär lika många flygtekniker var. Men när de nya reglerna för a-kassan började gälla, gick många över till Svensk Flygteknikerförening/SRAT där avgiften till a-kassan blev billigare. I alla fall menar Transport att det var orsaken. Nu är cirka 800 flygtekniker organiserade i Saco-förbundet och något hundratal i Transport, men det är Transport som äger kollektivavtalet.

Transportavtalet löpte ut den 30 juni i år.
– Sedan dess har det varit ett antal träffar som inte lett till något, säger Transports informationssekreterare Mattias Håkansson.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här