Familjer ska testa självkörande bilar

2016-04-27 10:18  
Snart kommer Volvos självkörande bilar rulla på Londons gator. Foto: Volvo Cars

Nästa år drar Volvo Cars igång ett stort testprojekt med självkörande bilar i Storbritannien.

Enligt företaget blir projektet det största testet av självkörande bilar i Storbritannien. Med satsningen vill Volvo Cars skynda på introduktionen av teknik som ska minska olyckor, trafikstockningar och förarnas tid bakom ratten.

– Autonom bilkörning är ett stort steg framåt när det gäller säkerhet. Ju fortare självkörande bilar kommer ut på vägarna, desto tidigare kan vi börja rädda liv, säger Håkan Samuelsson, vd och koncernchef, i ett pressmeddelande.

Testprojektet kallas för Drive Me London och innebär att riktiga familjer kommer att köra autonoma bilar på offentliga vägar. Volvo kommer att registrera data från användarna för att utveckla självkörande bilar för verkliga körförhållanden.

Testprojektet startar i början av 2017 med ”ett begränsat antal halvautonoma bilar” och utökas till 100 helautonoma bilar 2018.

Enligt Volvo Cars kan autonoma bilar minska antalet olyckor med upp till 30 procent. Olyckor som orsakas av att föraren gör misstag eller distraheras ska kunna försvinna.

Autonoma bilar förväntas också ge en jämnare trafik som ska innebära mindre köer.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL