Elon Musk avslöjar superraketens ”form”

2018-04-11 13:07  

I flera år har Spacex pratat om en kommande jätteraket. Men än så länge har detaljer om projektet som benämnts ”Big Fu**ing Rocket” lyst med sin frånvaro – tills nu då Elon Musk ger oss en inblick i fabriken.

Space X har fått igång businessen rejält. Inte nog med att man numera kör skytteltrafik med sina återanvända raketer – företaget har siktet inställt på Mars. Den resan trodde nog få att man skulle lyckas med då Elon Musk drog igång bolaget 2002 med en handfull medarbetare, ett tomt kontor samt ett mariachi-band.

Det är på Instagram som Musk visar upp en form för rymdraketen BFR, en förkortning av Big Fu**ing Rocket, eller Big Falcon Rocket som är namnet i mer rumsrena sammanhang. Bilden avslöjar verktyget som man kommer att använda för att forma kolfiberkompositer för själva rymdskeppet.

I förgrunden syns en Tesla Model 3 – så att man ska få lite perspektiv på storleken. Baserat på tidigare uttalanden kring raketen kommer den ha en diameter på nio meter, vara bestyckad med sex motorer samt ha en trycksatt volym på 825 kubikmeter. Det senare är bara 100 kubikmeter mindre än hela interiörvolymen på den internationella rymdstationen ISS.

Läs mer: Musk visar bilder på satelliterna som kan förändra internet

BFR är Spacex nästa generation raket och den som är grunden i företagets vision om att kunna resa till mars. Enligt planen är att man ska skicka utrustning till grannplaneten 2022 och människor 2024.

Det här är den andra bilden vi får se rörande BFR. Redan för två år sedan visade Musk upp raketens bränsletank – en skapelse som skulle hålla ”1 200 ton av flytande syre”.

Enligt Spacex räknar man med att BFR ska börja testa ”korta resor” under ”första halvan av nästkommande år”.

Dock bör det nämnas att Elon Musk många gånger varit lite väl optimistisk i sin schemaläggning. Falcon Heavy, Spacex nuvarande flaggskepp, avslöjades 2011 med löftet att den skulle lyfta 2013. Först fem år för sent infriades löftet.

Felix Björklund

Mer om: Elon Musk Space X

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt