Elbilen Lucy – BMW:s effektstarkaste hittills

2019-06-27 11:11  
Foto: BMW

Med 720 hästkrafter blir det Lucy BMW:s mest effektfulla bil någonsin. Nu har biltillverkaren gjort ett rullande test av den femte generationens eldrivna.

Det var på tisdagen som BMW visade upp sitt senaste elbilsprojekt. Bilen, som går under namnet Lucy, är en eldriven prototyp som bygger på en vanlig sedan från 5-serien. Men även om grunden är standard – är drivlinan något helt nytt.

Under karossen, som ser ut som vilken 5-serie som helst, har BMW petat in en drivlina bestående av tre elmotorer och en hel del batterier. Upplägget påminner om Teslas där två elmotorer sitter på bakaxeln och en sitter där fram. Systemet har fördelen att det får ett brett användningsområde. För lång räckvidd är det den främre elmotorn som jobba. När det ska köras inspirerat är det de bakre, som utöver mycket effekt även kan ge direkt vridmomentsstyrning för bästa grepp i kurvor.

Totalt handlar det om 720 hästkrafter, en siffra som övertrumfar BMW:s prestandamodell M5 Competition med hela 95 hästar. Och om inte det skulle vara förnedrande nog för V8-modellen är även elbilens vridmoment på 1 150 Nm något i hästväg. Sammanlagt innebär det här att Lucy kan accelerera från 0-100 km/h på under tre sekunder.

Läs mer: Offensivt BMW ökar takten i elbilsutvecklingen

Det här är dock ingen jämförelse BMW gör. De vill hellre peka på att de inte använder några sällsynta jordartsmetaller i elmotorerna.

Nu är Lucy bara en testbädd och ett verktyg tillverkaren ämnar använda för att utvärdera olika systemdesign samt komponenter. Enligt företagets ingenjörer kan de få bilen att kännas som en stor komfortabelt 7-serie eller som något mindre och piggare.

Den femte generationens eldrivna kommer att användas i den kommande elbilen iX3 som är planerad till 2020. Dock kommer det bara sitta en elmotor i denna. 

Framöver finns det dock stora möjligheter till att systemet används i mer potenta applikationerna. BMW har tidigare meddelat att de kommer att fortsätta elbilsutvecklingen i samarbete med Jaguar Land Rover. Kanske blir det så att elbilsverisonen av XJ blir först ut att begåvas med det hela?

Felix Björklund

Mer om: Elbilar BMW

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt