Då ska USA:s jaktplan utrustas med laservapen

2020-11-17 15:19  

US Air Force siktar på att utrusta sina stridsflygplan med laservapen till 2025. Strålen ska ha kapacitet för att skjuta sönder hotande missiler.

Systemet kallas för Shield, som står för Self-Protect High Energy Laser Demonstrator. Laservapnet utvecklas av Lockheed Martin i samarbete med Air Force Research Laboratory. USA:s flygvapen har som målsättning att det ska sitta på deras stridsflygplan inom fem år. Det rapporterar National Defense Magazine.

Systemet kommer att inrymmas i en pod som kan placeras under flygkroppen eller vingen, och uppta en plats där vanligtvis bomber eller missiler monteras. Tanken initialt är inte att lasern ska användas mot andra flygplan utan systemet är avsett som ett försvar för att skjuta ner hotande missiler, detta som ett komplement till dagens motmedel i form av facklor eller remsor.

USA:s senaste generation av stridsflygplan som F-35 Joint Strike Fighter och F-22 Raptor har stealth-egenskaper, det vill säga en fysisk utformning som ger dem en väldigt liten radarsignatur. En förutsättning för att uppnå detta är att alla vapensystem ligger infällda i vingarna eller flygkroppen. Eftersom en pod skulle omintetgöra skyddet spekuleras det att det sannolikt blir USA:s äldre flygplansmodeller utan stealth-kapacitet som först utrustas med enheten.

Läs mer: Forskarnas nya laserlösning ska ge internet under ytan

Lockheed Martin har lagt flera år bara på tekniken för att rikta laserstrålen och att sedan hålla den låst på målet länge nog för att förstöra objektet. För utvecklingen av Shield har bolaget plöjt ner mer än 20 miljoner dollar i sitt nya center för optiska komponenter i Orlando, florida. Där har laboratoriet från och med nästa år tillstånd för att skjuta med laservapen på 50 kilowatt, och 2024 får man gå upp till 150 kilowatt.

Även flottan och armén får ta del av systemet, för att användas mot allt från små drönare till attackbåtar. Inledningsvis kommer tekniken att demonstreras via arméns "indirect fire protection capability high energy laser".

– Det är ett laservapensystem i klassen 300 kilowatt som monteras ovanpå ett markfordon, för att bekämpa drönare, raketer, artilleri och granatkastare. Demonstrationen förväntas äga rum sent under 2021, säger Robb Mansfield, chef för utvecklingen av laser- och sensorsystem hos Lockheed Martin.

John Edgren

Mer om: Flygplan Laser

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt