Bygger kedja av bekväma ladd-salonger

2014-04-04 14:27  
Snabbladdning för tre bilar och en stunds behaglig vila i väntan på laddningen ska göra de iögonfallande laddstationerna till landmärken utmed vägarna. Foto: Fraunhoferinstitutet

En kedja av komfortabla laddsalonger ska ge laddningsuppehållet med elbilen guldkant.

Fraunhoferinstitutet IAO visar på Hannovermässan nästa vecka en Charge Lounge, en iögonfallande station som tillhandahåller högkapacitetsladdning för elbilar och samtidigt erbjuder en stunds behaglig avkoppling för elbilsresenärerna.

Idén är hämtad från flyget där många flygresenärer väljer att sätta sig i flygplatsens lounge och inta någon förtäring eller bara vila en stund innan planet går.

Ladd-salongen som nu presenteras för elbilsladdning ska vara enkel att uppföra, den ska ha kapacitet för snabbladdning av ett flertal fordon och erbjuda komfort under en 30-minutersperiod.

Medan bilen laddar ska resenärerna bjudas på kaffe, på fri tillgång till internet eller bekväma stolar att vila ut i.

För dem som exempelvis vill använda pausen för ett affärsmöte ska det även erbjudas sammanträdesrum.

Laddstationerna ska byggas i trä och ha plats för minst tre fordon. För att inte behöva överanstränga elnätet ska lokala buffertbatterier installeras. Med en iögonfallande arkitektur ska ladd-salongerna bli väl synliga landmärken utmed vägarna.

Affärsmodellen och tekniken kring laddstationerna har engagerat Fraunhoferforskarna så till den grad att de har bestämt sig för att bilda ett företag kring idén. Fram till 2020 planerar man att sätta upp tusen ladd-salonger utmed vägar i Tyskland, Schweiz och Österrike.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt