Bygger första elmotorvägen

2014-10-09 12:31  
I samarbete med Scania har Siemens demonstrerat tekniken för elmotorvägar. Foto: Siemens

En drygt tre kilometer lång elmotorväg ska byggas på en allmän väg i Kalifornien för att testa eldrivna lastbilstransporter.

I staden Carson i Kalifornien ska Siemens sätta upp luftledningar för att testa hur lastbilar som utrustas för eldrift kan samsas med övrig trafik. Försöket görs i samarbete med Volvoägda lastbilstillverkaren Mack och företaget Transpower, som utrustar bilarna med strömavtagarutrustningen.

Fyra lastbilar ska utrustas med strömavtagare och fram till mitten av 2016 ska olika drivsystem testas: helt elektriska, dieselelektriska och bensin-eldrift.

Siemens utvecklar elmotorvägar inom forskningsprojektet Enuba sedan 2011. Tillsammans med Scania har man tidigare visat hur tekniken skulle kunna fungera, men den har inte testats på allmän väg.

I Kalifornien finns vägavsnitt som är speciellt hårt belastade av lastbilstrafik. Särskilt kring hamnarna runt Los Angeles och Long Beach. På en 30 km lång vägsträcka rullar i dag 35000 lastbilar per dygn. Fram till 2035 väntas antalet öka tre gånger till över 100000 lastbilar per dygn.

De lokala miljömyndigheterna undersöker nu om det är möjligt att göra väg 710 till elmotorväg. Meningen är att testfordonen ska integreras i transportföretagens lastbilsflottor.

Håkan Abrahamson

Mer om: Elväg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt